Kolejne ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto bez miksera. Bardzo elastyczny przepis: do ciasta – bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem poleca się do popołudniowej kawy, rozmów wszelakich i miłych wieczorów 😉
SKŁADNIKI:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 330 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru z wanilią
- puszka brzoskwiń – połówek
- kilka łyżeczek ciemnego dżemu
- cukier puder do oprószenia
Uwagi do przepisu:
Ciasto jest na formę 21 x 25 cm lub nieco większą albo tortownicę 24 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam rózgą kuchenną wszystkie suche składniki, dodaję mokre, mieszam krótko do połączenia.
Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto, układam połówki brzoskwiń a w każde wgłębienie łyżeczkę ciemnego dżemu.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, beez termoobiegu. Ciasto wstawiam na środkową półkę i piekę ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzone posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Wygląda obłędnie pyszna propozycja do kawy 😊
Dziękuję bardzo 😊
Mniam mniam Pani Aniu! Kolejna fajna propozycja na słodkości z owocami.
Dziękuję, miło mi 🙂