Kotlety schabowe to jedne z lepszych propozycji obiadowych na weekend. Podaję je najczęściej w niedzielę z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub puree z koprem i surówką, buraczkami lub bigosem (wersja zimowa). Zapraszam po sprawdzony przepis na schabowe z serem.
SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu z kością
- kilka plastrów żółtego sera
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- do smażenia smalec
PRZYGOTOWANIE:
Schab myję, kroję w plastry, rozbijam dobrze tłuczkiem na cieńsze plastry, solę, pieprzę. Moczę je przez kilka godzin w mleku.
Przed smażeniem mięso moczę w roztrzepanym jajku, obtaczam w bułce tartej. Kotlety smażę na rumiano z obu stron na smalcu, pod koniec na jedną ze stron układam plaster sera, by lekko się roztopił.
Smacznego.