Kotlety schabowe

Kotlety schabowe to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso, dobrze roztłuczone, klasycznie panierowane to mięso, które podasz przez cały rok. Kotlety schabowe smakują z potrawami z ziemniaków, np. puree, ziemniakami pieczonymi, kopytkami lub kluskami śląskimi. Mięso podaj z mizerią, surówką z pora lub bigosem – w sezonie młodą kapustą, będzie pysznie.

Kotlety schabowe


SKŁADNIKI:

  • 600 g schabu – 8 plastrów o szerokości ok. 1 cm
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka + 1 łyżka oleju
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • do smażenia smalec lub masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

Schab umyj, oczyść z błonek i odsącz na papierowym ręczniku. Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. W tym celu każdy kawałek mięsa układaj kolejno na drewnianej desce, przykryj woreczkiem foliowym (po to, by nie rozchlapać wody z mięsa po całej kuchni) i tłucz na cienkie kotlety. Możesz pod spód deski ułożyć bawełnianą ściereczkę, by deska podczas tłuczenia się nie przemieszczała.

Do większej, szklanej miski wlej 2 szklanki mleka, włóż kotlety, posól i lekko popieprz. Tak przygotowane mięso w mleku odstaw pod przykryciem do lodówki na 4 godziny lub (najlepiej) całą noc. Możesz do mleka z mięsem dodać 1 średnią, posiekaną w piórka cebulę. Dzięki marynowaniu mięsa w mleku i cebuli schab zyska lepszy smak, będzie soczysty i kruchy.

Następnego dnia odsącz kotlety na papierowym ręczniku, lekko posól i popieprz z obu stron.

Na patelnię dodaj sporą łyżkę smalcu lub masła klarowanego, tak by po rozpuszczeniu pokryły całą patelnię.

Przygotuj dwa płaskie talerze: na jeden wysyp mąkę, na drugi bułkę tartą. Do głębszego talerza wbij dwa całe jajka, dodaj większą szczyptę soli oraz łyżkę oleju (panierka podczas smażenia nie oddzieli się od mięsa), roztrzep widelcem. Możesz je także delikatnie popieprzyć. Jeśli chcesz, użyj tym razem do przyprawienia białego pieprzu, jest delikatniejszy od czarnego.

Kotlety obtaczaj kolejno: w mące pszennej, otrzep nadmiar, maczaj w jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2 kotlety naraz. Na cienkie kotlety wystarczy po 2-3 minuty smażenia na stronę.

Kotlety schabowe najlepiej smakują tradycyjnie z ziemniakami i bigosem lub mizerią na jogurcie lub śmietanie.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *