Krewetki przepis

Krewetki z patelni z czosnkiem, chili i natką w bardzo aromatycznym sosie maślanym. Idealne danie z krewetkami na ostro, do bagietki. To najprostszy sposób na smażone krewetki z czosnkiem, chili i natką. Krewetki w tej wersji podasz także z ryżem lub makaronem tagliatelle. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na krewetki.

Krewetki z patelni z chili i czosnkiem


SKŁADNIKI:

  • 250 g krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny / limonki / 40 ml białego wytrawnego wina
  • garść natki / kolendry
  • ½ papryczki chili
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj składniki.

Posiekaj natkę i/lub kolendrę. Możesz użyć wyłącznie natki pietruszki lub połączyć ją ze świeżą kolendrą, która idealnie komponuje się z krewetkami.

Czosnek obierz, drobno posiekaj. Czosnek możesz posiekać także w cienkie talarki. Chili pokrój w kostkę lub plasterki. Możesz użyć całej ostrej papryczki, połowę jak w przepisie lub całkowicie z niej zrezygnować.

Krok 2. Umyj i oczyść krewetki.

Przygotuj i oczyść krewetki. Niezależnie czy korzystasz z gotowanych, surowych, świeżych czy mrożonych krewetek zdejmij pancerze (ogonki można zostawić), natnij je wzdłuż grzbietu i usuń czarne jelito. Mrożone krewetki rozmroź na sicie, przelej letnią wodą, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść. Zaoszczędzisz czas gdy uda Ci się kupić krewetki oczyszczone, bez pancerza i ciemnego jelita.

Krok 3. Podsmaż czosnek z chili.

Na patelni rozgrzej 20 g masła, wlej trzy łyżki oliwy. Podsmaż czosnek i chili. Całość smaż na średniej mocy palnika do jednej minuty, zamieszaj.

Porada. Masło możesz zastąpić masłem klarowanym w tej samej ilości.

Krok 4. Dodaj krewetki, połącz składniki.

Do czosnku i chili na patelni dodaj krewetki, podsmaż minutę. Dodaj resztę masła (20 g), zamieszaj. Smaż minutę, wlej 40 ml białego wina (lub trzy łyżki soku z cytryny). Zwiększ moc palnika, odparuj.

Następnie zmniejsz moc palnika do średniej, wsyp natkę i/lub kolendrę. Przewróć krewetki na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Pod koniec smażenia danie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krewetki z patelni z chili, czosnkiem i natką


Porada. Krewetki w sosie. Możesz przygotować krewetki w sosie. Masz już bazę z krewetkami. Jeśli chcesz przygotować krewetki w sosie (do makaronu, ryżu, bagietki) dodaj 80-100 ml śmietanki kremówki / mleka kokosowego oraz połowę płaskiej łyżeczki czerwonej pasty curry.


Krok 5. Podawaj.

Krewetki w aromatycznym sosie podawaj z bagietką i cząstkami cytryny/limonki. Przed podaniem posyp dodatkowo natką i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego

Kuchnia Ani

4 odpowiedzi na “Krewetki przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *