Pomidory ze śmietaną

Pomidory ze śmietaną (sałatka z pomidorów) to jedna z najbardziej znanych sałatek w okresie letnim. Sałatka z trzech podstawowych składników. To idealna sałatka do dań z grilla, jako dodatek do kanapek lub ot tak do bagietki. Pomidory ze śmietaną to sałatka, która składa się z aromatycznych, słodkich pomidorów malinowych, cebuli i śmietany. Jest łatwa w przygotowaniu (w chwilę!), bardzo smaczna i uniwersalna. Zapraszam po przepis na pomidory w śmietanie.


Pomidory w śmietanie


SKŁADNIKI:

  • 3 pomidory
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, łyżka octu (spirytusowego lub jabłkowego)

Dodatkowo: garść posiekanego szczypioru

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Pokrój cebulę i pomidory.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub cienkie piórka. Do przepisu na sałatkę z pomidorami wykorzystuję często połączenie żółtej i czerwonej cebuli, dla smaku i koloru.

Pomidory umyj, pokrój w plasterki lub na mniejsze cząstki.

Krok 2. Połącz składniki.

Składniki na sałatkę wymieszaj delikatnie w misce.

Krok 3. Dodaj śmietanę, dopraw.

Dodaj dwie większe łyżki śmietany oraz łyżkę octu (opcjonalnie).
Całość dopraw do smaku solą i pieprzem (czarnym lub kolorowym, najlepiej świeżo zmielonym).

Możesz zdecydować czy dodać również do sałatki garść posiekanego szczypioru.

Porada. Jeśli chcesz odchudzić sałatkę z pomidorów zamień kwaśną śmietaną 18 % na gęsty jogurt naturalny.

Pomidory ze śmietaną podawaj jako dodatek do potraw z grilla, śniadania lub kolacji.

To także smaczna sałatka do bagietki, grzanek, tostów, chleba z masłem.


Smacznego

Kuchnia Ani

Jedna odpowiedź do “Pomidory ze śmietaną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *