Pomidory ze śmietaną (sałatka z pomidorów) to jedna z najbardziej znanych sałatek w okresie letnim. Sałatka z trzech podstawowych składników. To idealna sałatka do dań z grilla, jako dodatek do kanapek lub ot tak do bagietki. Pomidory ze śmietaną to sałatka, która składa się z aromatycznych, słodkich pomidorów malinowych, cebuli i śmietany. Jest łatwa w przygotowaniu (w chwilę!), bardzo smaczna i uniwersalna. Zapraszam po przepis na pomidory w śmietanie.
Pomidory w śmietanie
SKŁADNIKI:
- 3 pomidory
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 cebula
- sól, pieprz, łyżka octu (spirytusowego lub jabłkowego)
Dodatkowo: garść posiekanego szczypioru
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1. Pokrój cebulę i pomidory.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub cienkie piórka. Do przepisu na sałatkę z pomidorami wykorzystuję często połączenie żółtej i czerwonej cebuli, dla smaku i koloru.
Pomidory umyj, pokrój w plasterki lub na mniejsze cząstki.
Krok 2. Połącz składniki.
Składniki na sałatkę wymieszaj delikatnie w misce.
Krok 3. Dodaj śmietanę, dopraw.
Dodaj dwie większe łyżki śmietany oraz łyżkę octu (opcjonalnie).
Całość dopraw do smaku solą i pieprzem (czarnym lub kolorowym, najlepiej świeżo zmielonym).
Możesz zdecydować czy dodać również do sałatki garść posiekanego szczypioru.
Porada. Jeśli chcesz odchudzić sałatkę z pomidorów zamień kwaśną śmietaną 18 % na gęsty jogurt naturalny.
Pomidory ze śmietaną podawaj jako dodatek do potraw z grilla, śniadania lub kolacji.
To także smaczna sałatka do bagietki, grzanek, tostów, chleba z masłem.
Smacznego
Kuchnia Ani
👌👏😋