Delikatne, chrupiące i łatwe w przygotowaniu ciasteczka. Dodałam do nich marmoladę różaną, możecie zastąpić ją ulubionymi konfiturami lub dżemem albo zrezygnować z nich w ogóle. Gotowe koniecznie obsypcie cukrem pudrem.
Smacznego 😉 Domowe nie tuczą! 🙂
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 115 g masła 82%
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- Szczypta soli
- Marmolada o smaku różanym
Przygotowanie:
Masło ucieramy, dosypujemy po łyżce cukru powoli miksując. Dodajemy 1 żółtko, miksujemy jeszcze chwilę.
Następnie dodajemy po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, sól. Mieszamy dokładnie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a ciastka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę kształtne kółeczka – ślimaczki. Na środek ciastka kładziemy pół łyżeczki marmolady. Pieczemy do 14 minut.