Kruche ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Kruche ciasto z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi to idealny i prosty deser dla każdego.  Ciasto, do którego wrzucicie rozmaite owoce, nawet mrożone.  Świeżo upieczone ciasto musi przestygnąć, by dobrze się kroiło. I szczerze ciężko czekać, gdy maślany zapach zawładnął całą kuchnią i kusi niesamowicie. Brzoskwinie stały się jeszcze słodsze niż na początku. Kruche ciasto z brzoskwiniami lub innymi owocami jakie wybierzecie będzie świetnym pomysłem na deser.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego, posiekanego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 duże brzoskwinie posiekane w kostkę
  • forma o wymiarach: 20 x 25 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj w misce mąkę z cukrem. Dodaj posiekane i zimne masło. Zagnieć chwilę ręką, powstanie jakby kruszonka, wtedy dodaj wiórki kokosowe, żółtka i śmietanę. Szybko wyrób ciasto, uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki.

Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu.

Po godzinie wyjmij ciasto. 1/3 ciasta wylep formę. Ja rwę je na kawałki i wylepiam nimi dno formy. Wyrównuję. Układam równomiernie posiekane brzoskwinie i posypuję resztą kruchego ciasta.

Ciasto kruche z brzoskwiniami piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika aż ładnie się zarumieni z wierzchu. Wystudzone oprószam cukrem pudrem, delikatnie kroję na kawałki, podaję.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *