Krupnik z kaszą jęczmienną na włoszczyźnie z kawałkami mięsa i świeżym koperkiem. W domu pięknie pachnie kuchnią domową. Idealna, prosta i smaczna polska zupa świetnie smakuje o każdej porze roku. To jedna z moich ulubionych zup, treściwa, delikatna. Smakuje sama lub z pajdą chleba. Polecam przepis 🙂
SKŁADNIKI:
- 4 skrzydełka z kurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego z kością
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 1 por, jasna część
- 1 cebula
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 seler
- 2 litry bulionu lub wody
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 2 łyżeczki vegety natur
- świeży koperek posiekany do podania
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieram, skrzydełka myję. Marchew, selera i pietruszkę kroję w średniej wielkości kostkę.
Cebulę obieram, siekam drobno, przesmażam na łyżce masła. Gdy się zeszkli wrzucam do garnka, dodaję włoszczyznę i umytego pora, dodaję liście, ziele i mięso. Zagotowuję. Po tym czasie zmniejszam gaz, gotuję 15 minut. Wrzucam posiekane ziemniaki i kaszę. Gotuję do miękkości warzyw, kaszy i mięsa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Zupę podaję z posiekanym koperkiem samą lub z pajdą chleba. Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni