Kurczak curry

Kurczak curry to bardzo aromatyczne jednogarnkowe danie, które podasz przez cały rok. Do dania możesz śmiało dodać posiekaną cukinię, startą na tarce marchewkę, zielony groszek (polecam mrożony) lub pomidorki cherry (lub koktajlowe). Jeśli lubisz, dodaj także posiekaną ostrą papryczkę. Danie podaj z ugotowanym ryżem, udekoruj świeżą natką, kolendrą, a nawet bazylią. Polecam mój sprawdzony przepis na kurczaka curry.

SKŁADNIKI:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka lub 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki
  • 3 duże pieczarki
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, pół płaskiej łyżeczki przyprawy mielonej curry
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 4 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Piersi myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Przyprawiam i mieszam z 3 łyżkami oliwy. Odstawiam pod przykryciem do lodówki na 3-4 godziny lub (najlepiej) na całą noc.

Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy. Dodaję mięso i przesmażam do momentu aż zmieni kolor na jasny.

Do piersi z kurczaka na patelni dodaję posiekaną drobno cebulę oraz posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Smażę kilka minut często mieszając.

Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekaną drobno paprykę.

Dodaję 1 dużą czerwoną paprykę lub po połówce: czerwonej i żółtej papryki. Smażę 5 minut na średnim ogniu. Możesz dodać także 1 startą na dużych oczkach marchewkę.

Pieczarki myję i kroję na nieduże kawałki. Dodaję do kurczaka z warzywami, wlewam bulion oraz dodaję pół płaskiej łyżeczki curry. Danie smażę 5 minut, po czym wlewam szklankę śmietanki kremówki 30 % i dodaję łyżeczkę czerwonej pasty curry. Mieszam i smażę kilka minut bez pokrywki, tak by śmietanka nieco odparowała, a kurczak curry zgęstniał. Danie, w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Gotowe curry z kurczaka podaję z ugotowanym ryżem i dekoruję świeżą natką lub posiekaną kolendrą.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Kurczak curry”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *