Aromatyczne i soczyste kawałki kurczaka z porcją warzyw i ziołowych przypraw to idealny pomysł na prosty obiad dla całej rodziny. To danie, które podasz zarówno z ryżem, kaszą jak i makaronem. Do kurczaka z warzywami, którego przepis podaję poniżej możesz śmiało dodać posiekaną ostrą papryczkę, 2 posiekane pomidory lub kilka suszonych pomidorów, które dodatkowo wzbogacą aromat potrawy. Polecam podawać je z tartym, wyrazistym w smaku serem oraz porcją świeżych, ziół, np. natką, bazylią, rukolą, siekanym szpinakiem.
SKŁADNIKI:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka – 630 g
- 1 cukinia – 340 g
- 1 żółta papryka – 300 g
- 1 czerwona papryka – 225 g
- 2 cebule – 205 g
- 2 ząbki czosnku – 8 g
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu – 250 ml
- sól, pieprz, lubczyk, oregano, słodka i ostra papryka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka myję, dokładnie osuszam i oczyszczam. Kroję na niewielkie kawałki, obtaczam w przyprawach i odstawiam na 1-2 godziny do lodówki.
W tym czasie myję warzywa, kroję w niewielką kostkę – podobnej wielkości.
Na 2 łyżkach oliwy przesmażam warzywa. Zaczynam od posiekanej drobno cebuli oraz 2 ząbków czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodaję paprykę. Smażę 8 minut często mieszając, tak by papryka równomiernie się poddusiła. Dodaję posiekaną cukinię, smażę kilka minut. Warzywa doprawiam lekko solą i pieprzem.
Nie smażę warzyw zbyt długo, mają zachować swoją jędrność. Ponadto należy uwzględnić, że będą dodatkowo dusiły się po dodaniu mięsa z kurczaka.
Do podduszonych warzyw wlewam szklankę bulionu oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Mieszam, zagotowuję i wyłączam gaz.
Teraz czas na mięso. Na patelni, na której będę smażyć kawałki piersi z kurczaka rozgrzewam delikatnie 1 łyżkę oliwy, dodaję łyżeczkę masła. Gdy się rozpuści, a tłuszcz nagrzeje wrzucam na patelnię zamarynowane w przyprawach kawałki kurczaka.
Smażę je na średnim ogniu przez 5-7 minut (czas w zależności od wielkości kawałków mięsa). W połowie smażenia potrząsam patelnią, by kawałki kurczaka równomiernie się podsmażyły. Chodzi o to, by podsmażyć kurczaka i wrzucić go do warzywnego sosu, w którym osiągnie całkowitą gotowość i przejdzie aromatami sosu.
Mięso dodaję do warzyw w garnku i duszę jeszcze 5-8 minut do połączenia smaków i podduszenia mięsa. Doprawiam do smaku papryką, lubczykiem oraz solą i pieprzem.
Danie na talerzu dekoruję natką i tartym serem.
Smacznego.
Oo obiadek na dziś!
🙂👍