Lane kluski to małe kluseczki przyrządzone z jajek, mąki i rosołu. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne. Lane kluski zastąpią makaron w rosole i zupie pomidorowej. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowe lane kluski.
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 7 płaskich łyżek mąki pszennej
- 4,5 szklanki rosołu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W misce roztrzepuję rózgą kuchenną jajka, solę i pieprzę. Wsypuję mąkę, mieszam rózgą do połączenia tak, by nie było grudek. Ciasto jest nieco gęstsze niż na naleśniki.
Ciasto wlewam cienką strużką na gorący rosół po całej powierzchni, na końcu lekko mieszam łyżką. Zupę podaję z koprem i dodatkami.
Smacznego.
Mm mm smak babcinej kuchni 😋😋😋😋