Makaron bezglutenowy z boczkiem

Bezglutenowo to też smacznie 😉 magia smaków, połączenie przypraw i klasyczne produkty zamieniają się w pyszne jednogarnkowe bezglutenowe i kolorowe danie. Dziś na obiad makaron bezglutenowy z boczkiem, cebulką i kukurydzą. Proste, szybkie i smaczne danie;) Polecam na szybki obiad w tygodniu, z wszelakimi dodatkami i warzywami. Danie podaję najczęściej  z tartym serem i natką.

Makaron bezglutenowy z boczkiem


SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu świderki bezglutenowego (użyłam makaron kukurydziany SamMills – świder, Pasta d’oro, gluten free)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 100 g sera żółtego tartego sera
  • 1 średnia cebula
  • pół szklanki kukurydzy mrożonej lub z puszki (ta z puszki będzie słodsza, więc zdrowsza jest mrożona, ale;) do woli)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano
  • natka pietruszki lub bazylia
  • masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, a w międzyczasie:

na patelni podgrzej dobrze klarowane masło. Wrzuć na nią kawałki boczku, gdy się zrumieni dodaj piórka cebuli i kukurydzę, przypraw do smaku.

Chwilę podsmaż do połączenia składników. Na końcu wymieszaj jajko z tartym żółtym serem i wlej na patelnię, wymieszaj, zdejmij z ognia (by nie zrobiła się jajecznica), dodaj makaron, wymieszaj.

Udekoruj świeżą natką pietruszki lub bazylią, opcjonalnie posyp tartym serem, np. parmezanem.

Smacznego;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *