Dziś pochwała prostoty i smaku składników samych w sobie. Banalne połączenie warzyw, których słodycz wydobyta podczas tworzenia sosu doprawiona została jedynie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli chcecie i lubicie, do sosu z cukinii i pomidorków dorzućcie połowę posiekanej papryczki chili i kilka suszonych pomidorów.
SKŁADNIKI:
- 1 większa cukinia
- 15 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- do podania krótki makaron, np. świderki, penne, kolanka, muszle
PPRZYGOTOWANIE:
Na niewielkiej ilości oliwy przesmażam posiekany drobniutko czosnek. Pomidorki myję i kroję na pół. Z umytej cukinii odcinam końce, kroję w kostkę. Dodaję warzywa do czosnku na patelni, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Można warzywa przykryć pokrywką, będą się chwilę dusić aż puszczą sok.
Danie podaję z natką i parmezanem lub tartym żółtym serem.
Smacznego 🙂
Pięknie! I smacznie widze:)
Dziękuję:)
Proste danie u nas zawsze wygra. Szczególnie teraz. I tanie:)
Dzięki za inspiracje
Pozdrawiam
Dagmara
Dziękuję i polecam 🙂
Pozdrawiam
Juz wiem co zrobię na obiadek.
:-))
A czym posypane danie? Ładnie wygląda.
Dziękuję:) to pokruszona feta.
Dziękuję. Też posypię:)
Polecam także pokruszony twaróg lub tradycyjnie – tarty żółty ser, parmezan, itp.
Jak ja lubie takie przepisy…:))
😉😊
Proste, wręcz banalne ale godne polecenia. :))
Liza
🙂👍