Makaron z kurkami

Makaron z kurkami w aromatycznym sosie śmietanowym z cebulą, czosnkiem i świeżą natką pietruszki. Makaron z kurkami to niezwykle smaczne danie wegetariańskie, które podasz na obiad lub kolację we dwoje. Do makaronu w tej wersji śmiało dodaj połowę papryczki chili, która ciekawie zaostrzy smak potrawy. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na makaron z kurkami w sosie oraz kilka porad. Opis krok po kroku wraz ze zdjęciami.

Makaron z kurkami


SKŁADNIKI:

  • 100 g makaronu, np. świderki, muszelki, penne, kokardki
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 mała cebula – 60 g
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • mały pęczek natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Oczyść i przygotuj kurki.

Kurki wstępnie oczyść pędzelkiem z ziemi. Następnie ułóż je w misce, zalej ciepłą wodą z dodatkiem łyżeczki soli. Wypłucz.

Kurki odławiaj łyżką cedzakową zostawiając na dnie osadzoną ziemię. Czynność powtarzaj. Nieoczyszczone do końca kurki możesz dodatkowo (osobno) przepłukać pod bieżącą wodą. Ułóż je na sicie.

Kurki zostaw w całości, tylko większe sztuki przekrój na pół.

Krok 2. Podsmaż cebulę z czosnkiem i chili.

Na patelni podsmaż posiekaną drobno cebulę oraz czosnek.

Rozgrzej dwie łyżki oliwy. Wrzuć posiekaną w kostkę cebulę. Smaż na małej mocy palnika przez 5 – 8 minut aż cebula ładnie się zeszkli.

Pod koniec smażenia dodaj posiekany drobniutko czosnek oraz połowę pokrojonej chili. Smaż minutę, mieszaj.

Porada. Z dodatku chili można zrezygnować.

Krok 3. Dodaj kurki, dopraw.

Do cebuli z czosnkiem i chili dodaj kurki i łyżeczkę masła. Dopraw solą i pieprzem, zamieszaj. Całość smaż na nieco mniejszej niż średnia moc palnika, bez przykrycia. Kurki z cebulą smaż przez 15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

Porada. Do potrawy na patelni możesz dodać przyprawy takie jak: gałka muszkatołowa, majeranek, kurkuma, tymianek lub szafran.

Krok 4. Ugotuj makaron.

Do ugotowania 100 g makaronu potrzebujesz litr wody oraz łyżeczkę soli.

W średniej wielkości garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć wsyp łyżeczkę soli, dodaj makaron. Makaron gotuj o minutę krócej niż na opakowaniu. Makaron powinien być al dente, ponieważ dodajesz go później jeszcze do gorącego sosu.

Ugotowany makaron odcedź i z powrotem włóż do garnka.

Krok 5. Dodaj śmietankę, połącz danie.

Po 15 minutach do kurek na patelni wlej 50 ml śmietanki kremówki 30 %, dodaj garść posiekanej natki pietruszki. Smaż przez 5 – 8 minut. W razie potrzeby danie dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Krok 4. Połącz składniki, podawaj.

Gorący sos wlej do makaronu w garnku, podgrzej chwilę, podawaj.

Porada. Jeśli chcesz wzbogacić / urozmaicić danie możesz dodać posiekaną w kostkę pierś kurczaka / boczek, garść kaparów z zalewy. Całość można posypać odrobiną tartego parmezanu.

Danie na talerzu posyp dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Z powodzeniem zastąpisz ją świeżym koperkiem lub tymiankiem.


Smacznego

Makaron z kurkami z chili w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *