Dziś makaron z warzywami i (jak zawsze) solidnie przyprawiony:) Kolorowo na talerzu. Przyprawy i zioła zostały przełamane słodyczą marchewki, dzięki czemu danie jest słodko – słone. Szybko i smacznie.
Smacznego 🙂
Składniki:
- 150 g makaronu kolanka (opcjonalnie inne kształty: świderki, gwiazdki, penne)
- 2 większe obrane i pokrojone w skośne talarki marchewki
- 2 szalotki obrane i pokrojone w większą kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- spora garść mrożonej zielonej ciętej fasoli
- garść mrożonej kukurydzy
- 2 suszone pomidory z zalewy pokrojone w kostkę
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek + opcjonalnie łyżeczka oleju z zalewy z suszonych pomidorów (dodatkowy aromat mniam! 🙂
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, papryka ostra, majeranek
- ser żółty tarty do posypania
- coś zielonego do posypania: natka pietruszki, rukola, roszponka
Gotowanie makaronu:
- makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Przygotowanie warzyw:
- rozgrzej patelnię i przesmaż na niej przez pół minuty cebulę z czosnkiem, następnie dodaj resztę warzyw i przykryj, duś kilkanaście minut do miękkości marchewki, przypraw, wymieszaj i dodaj odcedzony z wody ugotowany makaron.