Makaron ze szpinakiem, czosnkiem, jogurtem greckim i gałką muszkatołową musiał pojawić się na stole , tak dawno nie było! Danie, które zawsze wychodzi, zawsze się sprawdzi, smakuje, syci, no prosto i smacznie jakby to ująć. Jeśli chcecie zjeść coś na szybko to wszelakie propozycje makaronowe się nadają. Można użyć dowolnego rodzaju makaronu, choć bardziej polecam te krótkie, wtedy łyżka w dłoń i smacznego:) Dodatkami mogą być ser feta, parmezan, suszone pomidory. Wersja wege, którą polecam wręcz o każdej porze dnia, nawet na śniadanie! praktykowałam z dodatkiem jajka, pycha! 😉
Makaron ze szpinakiem
SKŁADNIKI:
- 340 g szpinaku liście (mrożonego)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- do podania makaron świderki, kolanka, penne, gwiazdki, tagliatelle, spaghetti
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Wrzucam zamrożony szpinak, przykrywam i smażę na średnim ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, smażę kolejne 5 minut. Następnie doprawiam, mieszam, dodaję obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę ostatnie 5 minut. Na końcu dodaję jogurt. Mieszam do połączenia, wyłączam gaz. Podaję z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem, u mnie kolanka. Smacznego 🙂
Super!