Puszyste placki na maślance, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników i z rozmaitymi owocami lub bakaliami. Smakują posypane cukrem pudrem lub miodem. Placki z owocami to świetna propozycja na śniadanie na ciepło, podwieczorek lub kolację. Smakują na ciepło i zimno, także odgrzane w piekarniku i polane sosem owocowym lub dżemem. Wtedy można traktować je jako ciepły deser.
SKŁADNIKI:
- 40 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 8 śliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- cukier puder do oproszenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiam w rondelku, studzę.
Całe jajka ucieram z cukrem i szczyptą soli. Robię to przy pomocy miksera. Dodaję maślankę i wystudzone, roztopione masło, mieszam do połączenia.
Wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia.
Śliwki myję, osuszam, pozbawiam pestek i kroję w średnią kostkę, skrapiam sokiem z cytryny. Dodaję do ciasta. Mieszam łyżką.
Na patelni rozgrzewam olej. Smażę placki partiami na złoto.
Odsączam na papierowym ręczniku. Posypuję cukrem pudrem.
Smacznego.
Pysznie wyglądają;) zrobię jutro!
Dziękuję:) polecam!