Propozycja na aromatyczne warzywa z kremowym, maślanym ryżem z dodatkiem grana padano i kurkumy. Idealny obiad w tygodniu lub szybki posiłek w weekend. Na talerzu jest zdrowo, kolorowo, kusząco dzięki unoszącym się w kuchni aromatom. Polecam maślano-serowy ryż z papryką i cukinią, danie które podasz z makaronem wszelakim, natką i serem.
Maślano-serowy ryż z papryką i cukinią
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 suszone pomidory
- 1 cukinia
- niecałe 3/4 szklanki ryżu
- sól, pieprz, słodka papryka, suszona natka pietruszki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 szklanki wody
- 60 g grana padano
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę i cukinię myję i kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram i siekam drobno w kosteczkę.
W głębszej patelni rozgrzewam oliwę. Przesmażam na nich cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane drobno suszone pomidory, następnie posiekane papryki i cukinię, smażę do miękkości, przyprawiam do smaku.
W 2 szklankach osolonej wody z dodatkiem kurkumy gotuję do miękkości ryż. Często mieszam, do gotowego dodaję łyżkę masła i starty ser, mieszam. Ryż dodaję do warzyw z patelni, mieszam, podaję z natką.
Smacznego 🙂
Pycha:)
Dziękuję;)
Cudeńko 🙂
Ale to danie wygląda…. nieziemsko pysznie:))
Dziękuję, jest pyszne, polecam 😉
To danie wygląda tak pysznie że muszę spróbować zrobić. 🙂 ten ryż bardzo ciekawy..
Polecam – danie z tak przygotowanym ryżem jest oryginalne i pyszne:)
nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobre 😉
Miło mi 😊