Gulasz z indyka w sosie pomidorowym

Mięso mielone z indyka z papryką i pieczarkami w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym podane z ryżem, no pycha obiad jak nic! Powiem Wam szczerze, że mięso mielone z indyka uwielbiam, pod każdą postacią, czy podane jako kotlety, gołąbki czy składnik sosu, najczęściej pomidorowego lub pieczarkowego. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybki gulasz z indyka.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 żółta papryka posiekana w kostkę
  • 3 pieczarki posiekane w kostkę
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane w kosteczkę
  • sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka
  • 500 g pomidorów z puszki (krojonych)
  • 3 spore łyżki ajwaru
  • 4 łyżki oliwy

Do podania: ryż, kasza, makaron, natka, parmezan.

PRZYGOTOWANIE:

Na czterech łyżkach oliwy przesmażam posiekaną cebulę, czosnek oraz paprykę. Gdy cebula się zeszkli a papryka lekko zmięknie dodaję posiekane pieczarki. Mieszam, dodaję mięso, przyprawiam. Gdy mięso się kilka chwil przesmaży i zmieni kolor wlewam pomidory z puszki oraz pastę ajwar. Jeśli nie macie możecie ją pominąć. Mieszam, smażę, w razie potrzeby przyprawiam do smaku.

W tym czasie ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości, na koniec wsypuję go do dania z patelni, mieszam. Podaje danie od razu, dekoruję natką i parmezanem.

SMACZNEGO 😉

3 odpowiedzi na “Gulasz z indyka w sosie pomidorowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *