Mięso mielone z indyka z papryką i pieczarkami w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym podane z ryżem, no pycha obiad jak nic! Powiem Wam szczerze, że mięso mielone z indyka uwielbiam, pod każdą postacią, czy podane jako kotlety, gołąbki czy składnik sosu, najczęściej pomidorowego lub pieczarkowego. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybki gulasz z indyka.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 żółta papryka posiekana w kostkę
- 3 pieczarki posiekane w kostkę
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane w kosteczkę
- sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka
- 500 g pomidorów z puszki (krojonych)
- 3 spore łyżki ajwaru
- 4 łyżki oliwy
Do podania: ryż, kasza, makaron, natka, parmezan.
PRZYGOTOWANIE:
Na czterech łyżkach oliwy przesmażam posiekaną cebulę, czosnek oraz paprykę. Gdy cebula się zeszkli a papryka lekko zmięknie dodaję posiekane pieczarki. Mieszam, dodaję mięso, przyprawiam. Gdy mięso się kilka chwil przesmaży i zmieni kolor wlewam pomidory z puszki oraz pastę ajwar. Jeśli nie macie możecie ją pominąć. Mieszam, smażę, w razie potrzeby przyprawiam do smaku.
W tym czasie ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości, na koniec wsypuję go do dania z patelni, mieszam. Podaje danie od razu, dekoruję natką i parmezanem.
SMACZNEGO 😉
Cudowne danie! 🙂
Pyszne danie mięsne:) muszę przygotować w domu 🙂
Polecam 😉