Muffiny bez jajek

Kolejny szybki mini wypiek, bez miksera, kilka składników które praktycznie zawsze są pod ręką w domu. Zapraszam do wypróbowania przepisu na muffiny kakaowe, bez jajek, delikatne w smaku, miękkie, puszyste.

Muffiny kakaowe bez jajek

Z przygotowanego ciasta wyszło 16 muffinek. Gotowe można udekorować cukrem pudrem, dowolną polewą, lukrem. Do ciasta możecie także dodać bakalie. Są pyszne, w sam raz na raz! Do kawy 😉

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • szklanka mleka lub wody

PRZYGOTOWANIE:

W misce połącz mąkę z kakao, dodaj cukier oraz łyżeczkę sody, wymieszaj.

Następnie dodaj mokre składniki, połącz rózgą kuchenną.

Formę na muffiny wypełnij papierowymi foremkami, napełnij je do 3/4 wysokości. Piecz w temp. 180 st. C przez 30 minut. Wybieram program góra plus dół, piekę na środkowej półce bez termoobiegu.

Przepis pochodzi z gazety Świat Kobiety.

Smacznego 😉

Muffiny bez jajek

 

Zasmakuj Kuchni – Smacznego 😉

Jedna odpowiedź do “Muffiny bez jajek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *