Dziś na deser moje superfood – daktyle, jako dodatek do jogurtu, słodkie smarowidło, szybki, prosty, smaczny – taki jest mus z daktyli. Daktyle, banany i kakao. Można nim posmarować wierzch tortu, zamrozić w foremkach do kostek lodu, przygotować w wysokiej szklance warstwowy deser z dodatkiem jogurtu, pokruszonych ciastek czy innych słodkich mas, bitej śmietany, udekorować świeżymi lub suszonymi owocami.
Mus daktylowy o głębokim kolorze, w którym słodycz przełamuje kakao, jest świetny! nawet na kanapki, np. jako zdrowy zamiennik nutelli. Polecam małym i dużym!
Mus z daktyli
SKŁADNIKI:
- 95 g daktyli
- 2 małe dojrzałe banany
- 2 płaskie łyżeczki kakao
- 1/3 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżeczki miodu, syropu z agawy, klonowego
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle siekam na trzy, wrzucam do misy blendera i zalewam wrzącą wodą, mieszam, zostawiam na chwilę. Przez ten czas obieram banany i siekam na małe kawałki. Wrzucam do namoczonych daktyli, dodaję resztę składników i miksuję na gładki mus.
Podaję od razu, schłodzone w lodówce, sam w ozdobnych małych szklaneczkach lub kieliszkach albo łączę z jogurtem. Smacznego!
Na koniec kilka szybkich faktów
Daktyle, łatwo trawione dostarczają masę energii; są polecane w walce z anemią, zawierają sporo żelaza, potasu. Matki karmiące (do których się zacnie zaliczam:) powinny po nie sięgać – wzbogacają mleko karmiących mam w elementy odpornościowe i zdrowotne dla dziecka. Na zdrowie! 😉
Mmm pychotka na deser:)
Czy daktyle odsączamy z wody czy wodę zostawiamy?
Wodę zostawiamy 🙂