Naleśniki amerykańskie inaczej pancakes to pyszne słodkie placuszki podawane z dodatkami. Są bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników. Pancakes przygotujesz w kilka chwil. Są prostym i pysznym pomysłem na śniadanie lub przekąskę. Smakują na ciepło i zimno. Ulubione pancakes podaję z miodem, cukrem pudrem i owocami. Idealnym dodatkiem będzie także jogurt naturalny z dodatkiem owoców, powideł lub konfitury. Naleśniki amerykańskie pasują na ciepłe śniadanie, przekąskę w ciągu dnia i podwieczorek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pancakes oraz kilka porad.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 jajko
- szczypta soli
- 60 g masła – 2 duże łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml mleka
PRZYGOTOWANIE:
60 g masła – dwie spore łyżki wkładam do rondelka, rozpuszczam na małej mocy palnika, uważając by się nie przypaliło.
Do większej miski wsypuję sypkie składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru z wanilią
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia – możesz zastąpić 1 płaską łyżeczką sody oczyszczonej
Do sypkich składników wbijam jedno średniej wielkości jajko, dodaję roztopione i lekko wystudzone masło oraz wlewam 300 ml mleka. Mleko możesz zastąpić maślanką.
Wszystkie składniki na pancakes mieszam rózgą kuchenną do połączenia.
Rozgrzewam patelnię. Możesz rozsmarować na niej 1 łyżkę oleju, robię to pędzelkiem. Pamietaj, że nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, więc śmiało możesz z niego zrezygnować.
Łyżką nakładam porcje ciasta, formuję kształt placuszka i smażę na złoto z obu stron po około 1-2 minuty na stronę (wszystko zależy od mocy palnika).
Usmażone naleśniki amerykańskie podaję posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem klonowym. Pancakes świetnie smakują także podane z konfiturami lub dżemami.
Smacznego.
Bardzo smaczne i puszyste;)
Robie po raz kolejny…:))