Pancakes

Naleśniki amerykańskie inaczej pancakes to pyszne słodkie placuszki podawane z dodatkami. Są bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników. Pancakes przygotujesz w kilka chwil. Są prostym i pysznym pomysłem na śniadanie lub przekąskę. Smakują na ciepło i zimno. Ulubione pancakes podaję z miodem, cukrem pudrem i owocami. Idealnym dodatkiem będzie także jogurt naturalny z dodatkiem owoców, powideł lub konfitury. Naleśniki amerykańskie pasują na ciepłe śniadanie, przekąskę w ciągu dnia i podwieczorek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pancakes oraz kilka porad.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 60 g masła – 2 duże łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml mleka

PRZYGOTOWANIE:

60 g masła – dwie spore łyżki wkładam do rondelka, rozpuszczam na małej mocy palnika, uważając by się nie przypaliło.

Do większej miski wsypuję sypkie składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia – możesz zastąpić 1 płaską łyżeczką sody oczyszczonej 

Do sypkich składników wbijam jedno średniej wielkości jajko, dodaję roztopione i lekko wystudzone masło oraz wlewam 300 ml mleka. Mleko możesz zastąpić maślanką.

Wszystkie składniki na pancakes mieszam rózgą kuchenną do połączenia.

Rozgrzewam patelnię. Możesz rozsmarować na niej 1 łyżkę oleju, robię to pędzelkiem. Pamietaj, że nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, więc śmiało możesz z niego zrezygnować.

Łyżką nakładam porcje ciasta, formuję kształt placuszka i smażę na złoto z obu stron po około 1-2 minuty na stronę (wszystko zależy od mocy palnika).

Usmażone naleśniki amerykańskie podaję posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem klonowym. Pancakes świetnie smakują także podane z konfiturami lub dżemami.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Pancakes”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *