Naleśniki ze szpinakiem to świetna propozycja na pyszny wege obiad. Aromatyczny szpinak z czosnkiem i mozzarellą to jeden z lepszych farszów do naleśników. Dziś dodatkowo przepis na naleśniki bez jajek. Naleśniki ze szpinakiem można dodatkowo zapiec w piekarniku polewając np. sosem pomidorowym i dodatkowo oprószyć tartym serem, parmezanem lub grana padano. Naleśniki są proste i mega pyszne, wykonasz je zarówno ze świeżego jak i mrożonego szpinaku (rozdrobniony lub liście). Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości naleśników.
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki wody mineralnej lub gazowanej
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
SKLADNIKI NA FARSZ SZPINAKOWY:
- 450 g szpinaku mrożonego – u mnie liście
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli – 125 g
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto łączę w misce i ucieram szybko rózgą kuchenną do połączenia. Odstawiam na 30 minut.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję mrożony szpinak i smażę kilka minut do rozmrożenia. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę i dodaję do szpinaku. Mozzarellę kroję na kawałki, wrzucam do farszu. Doprawiam i smażę do rozpuszczenia sera.
Naleśniki smażę na patelni do naleśników. Wybieram średni rozmiar. Z przepisu wychodzi 8 naleśników.
Na każdy naleśnik nakładam sporą łyżkę farszu. Zawijam w rulony.
Naleśniki ze szpinakiem obsmażam na łyżce klarowanego masła, podaję od razu. Można posypać je tartym parmezanem.
Smacznego 🙂
Pyszka! :)))
Pięknie wyglądają. Muszą smakować. Nigdy z mozzarellą nie robiłam. Tego mi chyba brakowało.
Pozdrawiam
Renata
Dziś zrobiłam na obiad – farsz przepyszny i szybki do zrobienia. Przepis ładnie opisany:)
Polecam!
Pozdrawiam
Magda
Cieszę się 👍 😊