Idealne ciepłe śniadanie na weekendowy leniwy poranek.
Delikatny, puszysty smak omlet z dodatkiem aromatycznych pomidorków i cebuli. Do tego delikatnie roztopiony ser – nie chcecie nie dodawajcie, dla mnie na tyle zjedzonych różnych wersji omletów przyszedł czas na ten z dodatkiem sera. Bo lubię. Opcjonalnie możecie dodać także pieczarki.
Przygotowanie łatwe i szybkie, a danie syte – do tego pasują prawie wszystkie dodatki, warzywa, owoce, sery, wędliny, nawet smakuje na słodko z twarożkiem lub ulubioną konfiturą. Dla dzieci i nie tylko z pewnością fajna i smaczna propozycja śniadania.
Smacznego i miłego dnia!
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki wody
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 większe plastry żółtego sera
- 1 mała cebulka pokrojona w drobną kosteczkę
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki oleju
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
- jajka roztrzepujemy z wodą, dodajemy sól, pieprz i ubijamy trzepaczką do powstania piany – będzie delikatny i puszysty
- cebulkę kroimy w drobną kostkę, pomidorki w talarki i przesmażamy razem na łyżce-dwóch oleju,
- w międzyczasie na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze,
- omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy ukladamy na nim dwa plastry żółtego sera i nasz pomidorowo-cebulowy farsz, chwilkę smażymy,
- zwijamy omlet drewnianą łyżką lub płaskim talerzem na pół i zsuwamy delikatnie na talerz, ta by nam się nie połamał, dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂
pyszny i wartościowy początek dnia 🙂
Dziękuję i zgadzam się 😉
zajadałbym, o każdej porze 🙂
ja też 🙂 zatem smacznego!
Śniadanie mistrzów ♡