Omlet z szynką i serem

Omlet z szynką i serem to świetna propozycja na szybkie, smaczne i ciepłe śniadanie dla całej rodziny. Omlet bez dodatku mąki, bez dodatkowego ubijania białek. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Omlet z szynką podawaj z dużą ilością świeżego szczypioru. Smakuje z dodatkiem ketchupu lub sosu pomidorowego. W przepisie kilka porad dotyczących dodatków. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybki i smaczny omlet z szynką. Opis krok po kroku wraz ze zdjęciami.

Omlet z szynką i serem


SKŁADNIKI NA OMLET:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz

DODATKI:

  • łyżeczka masła lub masła klarowanego
  • 3 plastry szynki
  • 3 plastry żółtego sera
  • garść posiekanego szczypioru

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Wymieszaj jajka z mlekiem.

Do miski wbij trzy całe jajka, dodaj dwie łyżki mleka, wymieszaj rózgą kuchenną. Jajka dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Krok 2. Usmaż omlet.

Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Uważaj, by się nie przypaliło. Wlej jajka.

Całość posyp połową posiekanego szczypioru. Od razu ułóż plastry szynki oraz żółty ser.

Omlet przykryj pokrywką, smaż na niższej niż średnia moc palnika. Po minucie omlet złóż na pół, smaż jeszcze 2-3 minuty aż omlet ładnie się zetnie.

Krok 3. Podawaj tak jak lubisz.

Omlet podawaj od razu z różnego rodzaju pieczywem (tosty, grzanki, bagietka, kromki chleba) oraz świeżymi i/lub marynowanymi warzywami. Omlet smakuje z pomidorami, ogórkiem świeżym, małosolnym, kiszonym. Smacznym i zdrowym dodatkiem może być połączenie różnych sałat z pomidorkami, grillowaną cukinią, oliwkami, rzodkiewką..


Porady.

  1. Do omletu możesz dodać dowolny żółty ser, zarówno w plastrach jak i tarty. Sprawdzą się różne typy serów, jak np. tarty parmezan, bursztyn, cheddar, żółte sery, kawałki mozzarelli.
  2. Szynkę można zamienić na plasterki boczku lub cienkie plasterki kiełbasy.

Smacznego

Kuchnia Ani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *