Placki bananowe z serkiem wiejskim

Pyszne i szybkie placuszki bananowe z serkiem wiejskim. Podasz je jako ciepłe śniadanie lub kolację dla całej rodziny. Smakują posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Zamiast banana możesz dodać jedno tarte jabłko. Zapraszam po szybkie i bardzo smaczne placki bananowe z serkiem wiejskim, który możesz z powodzeniem zastąpić jogurtem naturalnym.

SKŁADNIKI:

  • 1 banan
  • 200 g serka wiejskiego – 1 kubeczek
  • 20 g cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Banana obierz i rozgnieć widelcem.

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj jajka, wymieszaj. Zrobisz to najlepiej przy pomocy trzepaczki kuchennej. Cukier z wanilią możesz zastąpić cukrem wanilinowym, białym zwykłym lub trzcinowym.

Do ciasta dodaj rozgniecionego banana, składniki krótko wymieszaj, tylko do połączenia.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła klarowanego.

Placki smaż z obu stron na złoto, odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Placki bananowe z serkiem wiejskim”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *