Pączki serowe pieczone

Pieczone mini pączki z dodatkiem twarogu i rodzynek to niewątpliwie szybki wypiek, który zawsze się uda. Bez dodatku drożdży, bez oczekiwania na wyrastanie ciasta, szybkie i proste. Są przepyszne i banalnie proste w przygotowaniu – wystarczy wymieszać wszystkie składniki i od razu piec. Pączki serowe są puchate, w smaku przypominają słodkie bułeczki.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Rodzynki zalewam wrzątkiem, odstawiam na 5 minut. Po tym czasie odsączam je na papierowym ręczniku lekko susząc. Możesz dodać suszoną żurawinę zamiast rodzynek lub całkowicie zrezygnować z dodatku bakalii.

Do większej miski wkładam twaróg, rozdrabniam go widelcem, dodaję oba rodzaje cukru, szczyptę soli oraz wbijam jedno jajko. Całość miksuję chwilę na gładką masę.

Do tak przygotowanej masy przesiewam szklankę mąki pszennej, proszek do pieczenia, wyrabiam gładkie ciasto. Wsypuję wymoczone i osuszone rodzynki.

Blat podsypuję mąką. Z ciasta przygotowuję rulon, kroję go na niewielkie kawałki, z których formuję kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Możesz też odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki. Ważne, by lekko podsypywać ciasto mąką oraz dłonie, kiedy chcemy formować kulki. Ciasto lekko się klei. Z podanych proporcji wyszło mi 10 pączków.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Każdego mini pączka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz dodatkowo posypać je cynamonowym cukrem – wymieszaj 2 łyżki cukru z 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu.

Mini pączki serowe piekę 25 minut.

Jeśli nie skorzystałam z obsypania pączków cynamonowym cukrem to wystudzone dekoruję lukrem, posypuję cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Możesz udekorować dodatkowo bakaliami lub kandyzowanymi owocami.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Pączki serowe pieczone”

  1. Trochę inne w smaku od tradycyjnych ale to pewnie dlatego że pieczone. Ale bardzo smaczne. Zniknęły jednego dnia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *