Piernik francuski

Pain d’épices to francuski słodki wypiek, ciasto, szybki chlebek, chleb przyprawiony, piernik – takich określeń możemy użyć opisując ten słodki miodowy wypiek.
Ciasto przypomina miodowe pieczywo z aromatycznymi (zdecydowanie dominującymi) przyprawami. Taki inny, świąteczny polski piernik. Możesz przełożyć je konfiturą, marmoladą. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na miodowy piernik pain d’epices.

Pain d’épices


Główne składniki to mąka, miód i przyprawy. Płynne składniki łączy się i podgrzewa, następnie do wystudzonych dodaje się składniki sypkie. Pachnie obłędnie! W całym domu unosi się ciepły i świąteczny nastrój, jest korzennie i zachęcająco do zbliżających się świąt. Polecam przepis nie tylko od święta, urozmaicony, posmarowany konfiturą lub innym, ulubionym smarowidłem jest świetny nawet na śniadanie… Polecam przepis.

Przepis jest na formę keksową o wymiarach 30 x 11.

SKŁADNIKI:

  • 320 g mąki pszennej
  • 320 g delikatnego miodu, np. akacjowy, wielokwiatowy
  • 140 ml mleka
  • 120 g brązowego cukru
  • 120 g masła
  • 14 g sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika – 20 g

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku połącz 120 g masła, 140 ml mleka, 120 g brązowego cukru oraz 320 g płynnego miodu. Podgrzej na małej mocy palnika do rozpuszczenia masła i cukru, często mieszaj. Po rozpuszczeniu i połączeniu składników odstaw garnuszek na bok, wystudź.

Piekarnik nagrzej do temp. 165 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm (wymiary górne) posmaruj masłem i oprósz mąką pszenną lub kukurydzianą.

Do wystudzonych składników dodaj sypkie, wymieszaj delikatnie i krótko rózgą kuchenną – tylko do połączenia składników. Mieszaj w jednym kierunku i niezbyt długo, by nie spowodować zakalca.

Ciasto wlej do formy i piecz ok. 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Moje ciasto było gotowe po 50 minutach. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.

Gotowe ciasto możesz posmarować konfiturą i udekorować posiekanymi bakaliami lub kandyzowanymi owocami.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *