Panna Cotta

… inaczej gotowana śmietanka. Włoski deser pochodzący z północnej części Włoch. Lekki, prosty w przygotowaniu, bardzo charakterystyczny, wyglądem przypomina odwróconą babeczkę.

Panna cotta składa się głównie ze śmietanki 30-36%, żelatyny i cukru. Deser dekoruje się świeżymi owocami i powstałym z nich musem, najczęściej truskawkami czy malinami z dodatkiem wanilii (wersja z cynamonem lub cytrusami też jest pyszna!). Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerzu, ma lekko drgać, u mnie udekorowany świeżymi truskawkami i musem z truskawek z dodatkiem cukru pudru.

Dziś u mnie kremowy i lekki jak chmurka włoski deser, na lekko włoski weekend;)

Składniki:

  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 30 g cukru
  • 15 g cukru z wanilią lub 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • mus + dekoracja:
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie deseru:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć z niej ziarenka. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody, robię to w szklance.

Śmietankę wlać do niedużego garnka, następnie dodać do niej: cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania, następnie gotować na bardzo małym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. Na końcu wyjąć laskę wanilii.

Gorącą śmietankę wymieszać z żelatyną ze szklanki.

Małe miseczki lub filiżanki delikatnie posmarować masłem, minimalną ilością, delikatnie, rozlać do nich śmietankę i poczekać aż przestygnie. Wtedy wstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam je na całą noc.

Mus truskawkowy

Kilka truskawek zmiksować z cukrem pudrem na gładko.

Jak wyciągać deser?

Aby z łatwością wyciągnąć nasz deser należy włożyć (miseczkę/filiżankę) po sam brzeg (na parę sekund) do miski z gorącą wodą, następnie ułożyć na foremce płaski talerz i odwrócić do góry dnem, lekko potrząsnąć w razie potrzeby. Proste i gotowe!

Dekoracja

Układam na płaskich talerzach deser, oblewam go i wokół niego mus truskawkowy, dekoruję połówkami świeżych truskawek.

Można dodać jeszcze listek, dwa świeżej mięty, będzie przyjemny kontrast i dodatkowy kolor na talerzu;)

Jeśli robimy wersję z laską cynamonu na końcu, gotowy deser możemy posypać dodatkowo szczyptą cynamonu.

Przepis pochodzi z tej strony. Smacznego:)

Jedna odpowiedź do “Panna Cotta”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *