Paprykarz z tuńczyka, marchewki i ryżu to świetna propozycja na domową pastę na kanapki, śniadanie, kolację. Paprykarz, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Pastę podaję na pieczywie z dodatkiem świeżej natki lub szczypiorku. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na paprykarz z tuńczyka.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 2 x 185 g, po odsączeniu 130 g
- 2 cebule – 200 g
- 3 marchewki – 250-260 g
- ½ szklanki ryżu (przed ugotowaniem)
- 3 ząbki czosnku – 12 g
- 1 i 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, ostra papryka
- 1 kulka ziela angielskiego, 1 liść laurowy
- 2 łyżki oleju
Uwagi do przepisu:
Waga warzyw podana jest przed obraniem.
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotuję w osolonej wodzie na lekko sypko. Odkładam na bok.
Tuńczyka odsączam z zalewy na sicie. Łączę z ugotowanym ryżem.
Marchew obieram, odkrawam końce, ścieram na tarce o dużych oczkach.
Obraną cebulę i czosnek drobno siekam.
Na dwóch łyżkach oleju przesmażam cebulę z czosnkiem, dodaję tartą marchew, liść oraz kulkę ziela. Smażę kilka minut często mieszając.
Po kilku minutach dodaję ryż wymieszany z tuńczykiem oraz przecier pomidorowy, smażę kilka minut, doprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
Paprykarz studzę i przekładam do słoików. Trzymam w lodówce.
Najlepszy jest na drugi dzień kiedy składniki przegryzą się.
Smacznego.
Świetny pomysł na pastę na kanapki 😉
Dziękuję 🙂
Paprykarz rewelacja! Robiłem już trzeci raz, rodzinka i znajomi z pracy zachwyceni. Pozdrawiam Marcin
Bardzo mi miło 😊
Pozdrawiam.
Zrobiłam. Dużo wychodzi ale pasta jest świetna w smaku 😉
Będę polecac:)
Aneta
Dziękuję 🙂
Super przepis, robiłam i wciąż robię 😊. Pozostałe przepisy też świetne, proste, dobrze opisane, brawo 👏
Bardzo dziękuję 🙂👍
Można zamknąc paprykarz w słoikach na zimę ?
Kfk 🙂 paprykarz można zamknąć w słoikach i pasteryzować w wodzie 30 minut lub zamrozić (w słoikach lub pojemnikach na żywność).