Pyszna i szybka pasta jajeczna z dodatkiem twarogu i tartej cukinii. Idealne smarowidło na kanapki. Do pasty możesz dodać drobniutko posiekany szczypiorek i paprykę. To pasta, którą podasz do pieczywa na śniadanie lub kolację. Błyskawiczna w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników, którą zrobisz przez cały rok z różnymi dodatkami.
Pasta jajeczna z cukinią
SKŁADNIKI:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g twarogu półtłustego
- 50 g cukinii
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- ½ łyżeczki ostrej musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane na twardo jajka obierz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj jajka, majonez, twaróg, sól i pieprz.
Porada. Twaróg półtłusty możesz zastąpić chudym, tłustym, a nawet puszystym, kremowym serkiem naturalnym lub gęstym jogurtem naturalnym.
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz ją zetrzeć na drobnych oczkach lub drobniutko posiekać w kosteczkę.
Cukinię dodaj do pasty jajecznej razem ze szczypiorkiem oraz połową łyżeczki ostrej musztardy. Składniki dokładnie wymieszaj.
Dobrze wymieszaną pastę dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Czarny pieprz możesz zastąpić pieprzem kolorowym.
Pastę przechowuj w lodówce do 4 dni.
Podawaj do pieczywa, grzanek, tostów.
Smacznego.
Pycha! Jak każdy przepis:)
Zrobiłam od razu, składniki miałam w lodówce. I zastanawiałam się co z tą cukinią zrobić..
Zrobiłam.paste, reszta idzie na kanapki.
Pozdrawiam
Gracja
Dziękuję 🙂👍