Pasta z jajek i pomidora

Zdrowe śniadanie – kolejna jajeczna odsłona pasty, tym razem z pomidorem. Smaczna o każdej porze, sycąca! Warto przygotować jej więcej – szczególnie bazy z jajek, majonezu i chrzanu (bądź musztardy), następnie rozdzielić na np. dwie, trzy miseczki, dodać do jednej pomidora lub fasolę, do drugiej tarte pieczarki i ogórki kiszone, do innej anchois lub tuńczyk. Podawać ze szczypiorem, koperkiem, natką. Powstanie wiele smaków za jednym razem! Na przystawkę, śniadanie z tostami czy grzankami idealne!

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka majonezu
  • płaska łyżeczka chrzanu
  • łyżka tartego żółtego sera
  • 1 pomidor pokrojony w drobną kostkę
  • szczypiorek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka obieram, kroję na małe kawałki nożem, układam w miseczce i rozdrabniam drobno widelcem, dodaję majonez, chrzan, posiekany drobno szczypior, starty ser, pomidora, przyprawiam do smaku. Mieszam dokładnie do połączenia składników.
  2. Podaję na kanapkach, grubo, dodatkowo posypuję szczypiorem i świeżo zmielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *