Pasta z tuńczyka

Pyszna i kremowa pasta z tuńczyka z dodatkiem jajek, którą podasz do pieczywa, grzanek lub tostów. To pyszne domowe smarowidło na śniadanie lub kolację. Kanapki z pastą udekoruj natką, koperkiem lub szczypiorkiem. Świetnie smakuje podana z dodatkiem oliwek i warzyw marynowanych. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszną pastę z tuńczyka.

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym – 2 x 185 g, po odsączeniu 2 x 130 g
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Puszki z tuńczykiem otwórz i odsącz na sitku.

Do miski włóż odsączonego z zalewy tuńczyka w kawałkach, dodaj drobno posiekane jajko, obrane ząbki czosnku oraz resztę składników.

Wszystko wymieszaj i zmiksuj blenderem na gładki mus. Dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Pasta z tuńczyka gotowa. Przechowuj ją w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do kilku dni.

Podawaj na pieczywie z dodatkami warzyw. Pastę podaną w miseczce udekoruj np. posiekanymi kaparami i szczypiorem. Posyp świeżo zmielonym pieprzem, który możesz zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *