Pyszna i kremowa pasta z tuńczyka z dodatkiem jajek, którą podasz do pieczywa, grzanek lub tostów. To pyszne domowe smarowidło na śniadanie lub kolację. Kanapki z pastą udekoruj natką, koperkiem lub szczypiorkiem. Świetnie smakuje podana z dodatkiem oliwek i warzyw marynowanych. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszną pastę z tuńczyka.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym – 2 x 185 g, po odsączeniu 2 x 130 g
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki musztardy
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Puszki z tuńczykiem otwórz i odsącz na sitku.
Do miski włóż odsączonego z zalewy tuńczyka w kawałkach, dodaj drobno posiekane jajko, obrane ząbki czosnku oraz resztę składników.
Wszystko wymieszaj i zmiksuj blenderem na gładki mus. Dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
Pasta z tuńczyka gotowa. Przechowuj ją w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do kilku dni.
Podawaj na pieczywie z dodatkami warzyw. Pastę podaną w miseczce udekoruj np. posiekanymi kaparami i szczypiorem. Posyp świeżo zmielonym pieprzem, który możesz zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym.
Smacznego.