Dziś zapraszam na domowe pesto ze świeżej bazylii, orzechów pini i twardego sera.
Pesto poleca się na kanapki, do wszelakich makaronów, jako dip do przekąsek z ciasta francuskiego, grissini czy grzanek. Proste, smaczne, domowe, najlepsze, z serii: wiesz co jesz 😉
Róbcie i zajadajcie, pesto zielone rządzi!
SKŁADNIKI:
- 1 duża doniczka bazylii
- 30 g orzeszków piniowych
- 20 g tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 80 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- sos będzie zbyt gęsty to dodaj do niego nieco oliwy, jeśli zbyt rzadki – dorzuć parę listków bazylii lub parmezan i zmiksuj ponownie, powinno pomóc, SMACZNEGO 🙂
Zainspirowana przepisem A. Starmach. Polecam PESTO z bazylii!
Ładnie tu;)