Pesto z bazylii

Dziś zapraszam na domowe pesto ze świeżej bazylii, orzechów pini i twardego sera.

Pesto poleca się na kanapki, do wszelakich makaronów, jako dip do przekąsek z ciasta francuskiego, grissini czy grzanek. Proste, smaczne, domowe, najlepsze, z serii: wiesz co jesz 😉

Róbcie i zajadajcie, pesto zielone rządzi!

SKŁADNIKI:

  • 1 duża doniczka bazylii
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 20 g tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzej patelnię, na suchą wrzuć orzeszki piniowe i podpraż je przez kilka minut, powinny się delikatnie zrumienić.
  2. Następnie orzeszki z patelni wrzuć do blendera i dodaj resztę składników, zmiksuj na gładko, przypraw do smaku.
  3. Porady: jeżeli sos będzie zbyt gęsty to dodaj do niego nieco oliwy, jeśli zbyt rzadki – dorzuć parę listków bazylii lub parmezan i zmiksuj ponownie, powinno pomóc, SMACZNEGO 🙂

Zainspirowana przepisem A. Starmach. Polecam PESTO z bazylii!

 

Jedna odpowiedź do “Pesto z bazylii”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *