Pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki to świetna przekąska na ciepło lub zimno oraz dodatek do dań wszelakich, np. sałatek lub past. Rzodkiewka jest niskokaloryczna, zawiera błonnik (co przyspiesza metabolizm) oraz wodę, dzięki czemu oczyszcza z toksyn. Rzodkiewka dzięki właściwościom przeciwzapalnym uważana jest za naturalny antybiotyk. Ponadto zawiera wiele witamin (C oraz A) oraz wartości odżywczych, m.in.: takich jak potas, cynk, miedź, fosfor. Warto po nią sięgać w każdej postaci, nawet lekko obgotowanej.

Zapraszam po przepis na szybkie, zdrowe pieczone rzodkiewki z aromatem przypraw oraz oliwy. To propozycja super, domowej przekąski.

Pieczone rzodkiewki


Porada. Liści rzodkiewek nie wyrzucaj: dodaj na kanapkę, wrzuć do sałatki, udekoruj danie lub przygotuj aromatyczne pesto.


SKŁADNIKI:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, szczypta cynamonu
  • opcja: wędzona papryka

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Rzodkiewki myję dokładnie, lekko osuszam. Odcinam liście, rzodkiewki kroję na pół, układam w miseczce. Przyprawiam dokładnie, polewam sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami oliwy.

Porada. Jeśli lubisz możesz użyć innego połączenia przypraw: 1 łyżka soku z cytryny + 2 łyżki oliwy + ulubione zioła mielone (np. oregano, lubczyk) + sól + pieprz. Pieprz czarny możesz zastąpić kolorowym lub ziołowym.

Rzodkiewki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam pozostałym sosem, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Tak przygotowane rzodkiewki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 25 minut.

Podaję gorące lub zimne, np. z sosem jogurtowo-koperkowym. Dodaję także do sałatek lub wykorzystuję do past, np. jajecznej ze szczypiorem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *