Ziemniaki pieczone – maślane, ziołowe i delikatne, pieczone ze słodką papryką i cebulą. Ziemniaki w tej wersji, z dodatkiem warzyw wszelakich oraz ziół to zawsze świetny pomysł na samodzielne i zdrowe danie wege (np. do kubka domowego zsiadłego mleka jak znalazł;) lub dodatek do potraw z mięsa. Jeśli zdecydujecie się na młode ziemniaki, polecam ich nie obierać a dobrze wyszorować. Do młodych ziemniaków z piekarnika idealnie pasować będzie np. młoda kapusta.
Ziemniaki pieczone można podać z sosem aioli lub czosnkowym albo zwyczajnie posypać posiekaną świeżą natką lub koperkiem.
Pieczone ziemniaki
SKŁADNIKI:
- 5 dużych ziemniaków
- 1 duża czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- przyprawy: świeżo zmielony pieprz, vegeta natur, słodka papryka, pietruszka suszona, czosnek suszony, lubczyk
- 4 łyżki oleju
- 1 czubata łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Paprykę myję i oczyszczam z gniazda, kroję na niezbyt małe kawałki. Cebulę obieram i siekam na ósemki. Obrane ziemniaki kroję w kostkę. Ważnem, by były mniej więcej podobnej wielkości, równo się upieką.
Ziemniaki, paprykę i cebulę układam w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam, polewam olejem, mieszam, na koniec układam kawałki masła.
Tak przygotowane ziemniaki z warzywami stawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 45-55 minut – w zależności od rodzaju użytych ziemniaków i wielkości pokrojonych kawałków.
Po 20 i 40 minutach pieczenia mieszam delikatnie łyżką, aby ziemniaki upiekły się równomiernie.
Podaję gorące ze zsiadłym mlekiem i traktuję jako samodzielne danie lub jako dodatek, np. do kotletów schabowych, mielonych, sznycli, szaszłyków mięsno-warzywnych.
Smacznego 😉
PIECZONE najlepsze:pp
Uwielbiam z papryka 🙂
Zgadzam się 😉
Zrobię w weekend do pieczonego kurczaka:)
Super pomysł 🙂👍
Czy mogę dac świeżego czosnku?
Jasne, w tej wersji dałabym 2-3 posiekane ząbki. Kilka gałązek świeżego rozmarynu też nada charakteru i dodatkowego smaku:)
Smacznego!
Wyszły pyszne Pani Aniu! Dziękuję za przepis:)
Wczoraj piekłam wg przepisu, polecam danie idealne do kurczaka 🙂
Pozdrawiam i życzę więcej takich przepisow:)
Ula
Super, dziękuję 😉