Pizza z patelni

Pizza z patelni, szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Tylko kilka podstawowych składników. To pizza bez drożdży, którą możecie dodatkowo podpiec w piekarniku. Tytanowa patelnia, na której przygotowałam pizzę sprawdziła się tu idealnie. Jeśli lubisz takie szybkie potrawy i zainspirowałeś się tym przepisem oraz moim sprzętem to odwiedź sklep z patelniami i gotuj ze mną 😉

Patelnia tytanowaPatelnia tytanowa Woll Diamond poleca się do codziennych prac w kuchni 😉


Prosty przepis na pyszną, domową pizzę z patelni na cienkim cieście, którą przygotowałam wspólnie z córeczką. Smakowała niesamowicie!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • dodatkowo mąka do posypywania

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta oregano i ziół prowansalskich, słodka mielona papryka
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa

DODATKOWE SKŁADNIKI:

  • 10 mini kulek mozzarelli
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 8 plastrów salami
  • opcja: kilka czarnych oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Na odrobinie oliwy przesmaż obrany i posiekany drobniutko czosnek oraz pomidorki posiekane na cztery. Lekko przypraw. Gdy pomidorki zmiękną wyłącz palnik i odstaw sos na bok.

Kulki mozzarelli posiekaj na cztery lub na dwa.

Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, przełóż je na stolnicę lub blat kuchenny, wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj na kształt koła o średnicy patelni. U mnie patelnia tytanowa Woll Diamond o średnicy 28 cm.

Rozgrzej patelnię. Nałóż na nią ciasto i smaż przez 8-10 minut do ładnego koloru. Obróć ciasto i znów smaż około 8 minut uprzednio smarując je sosem układając składniki na wierzch, czyli ser, mozzarellę i plastry salami.

Jeśli chcesz możesz podpiec pizzę w piekarniku. W tym celu wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temp. 210 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu – na około 5 minut.

Czas smażenia może się różnić w zależności o jakiej średnicy patelnię wybierzesz. Im ciasto cieńsze (większa patelnia) tym ciasto szybciej się usmaży.

Podawaj udekorowaną świeżymi listkami bazylii.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi na “Pizza z patelni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *