Pizza z patelni, szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Tylko kilka podstawowych składników. To pizza bez drożdży, którą możecie dodatkowo podpiec w piekarniku. Tytanowa patelnia, na której przygotowałam pizzę sprawdziła się tu idealnie. Jeśli lubisz takie szybkie potrawy i zainspirowałeś się tym przepisem oraz moim sprzętem to odwiedź sklep z patelniami i gotuj ze mną 😉
Patelnia tytanowa Woll Diamond poleca się do codziennych prac w kuchni 😉
Prosty przepis na pyszną, domową pizzę z patelni na cienkim cieście, którą przygotowałam wspólnie z córeczką. Smakowała niesamowicie!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 80 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- dodatkowo mąka do posypywania
SKŁADNIKI NA SOS:
- 15 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- szczypta oregano i ziół prowansalskich, słodka mielona papryka
- płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- oliwa
DODATKOWE SKŁADNIKI:
- 10 mini kulek mozzarelli
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 8 plastrów salami
- opcja: kilka czarnych oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Na odrobinie oliwy przesmaż obrany i posiekany drobniutko czosnek oraz pomidorki posiekane na cztery. Lekko przypraw. Gdy pomidorki zmiękną wyłącz palnik i odstaw sos na bok.
Kulki mozzarelli posiekaj na cztery lub na dwa.
Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, przełóż je na stolnicę lub blat kuchenny, wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj na kształt koła o średnicy patelni. U mnie patelnia tytanowa Woll Diamond o średnicy 28 cm.
Rozgrzej patelnię. Nałóż na nią ciasto i smaż przez 8-10 minut do ładnego koloru. Obróć ciasto i znów smaż około 8 minut uprzednio smarując je sosem układając składniki na wierzch, czyli ser, mozzarellę i plastry salami.
Jeśli chcesz możesz podpiec pizzę w piekarniku. W tym celu wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temp. 210 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu – na około 5 minut.
Czas smażenia może się różnić w zależności o jakiej średnicy patelnię wybierzesz. Im ciasto cieńsze (większa patelnia) tym ciasto szybciej się usmaży.
Podawaj udekorowaną świeżymi listkami bazylii.
Smacznego 😉
Wygląda rewelacyjnie;)
Dziękuję 🙂👌