Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką

Korzystam z sezonowych owocowych wypieków jak się da – i jak pozwoli mi córcia 😗, dlatego kombinuję, dzielę dzień na sześć, robię swoje i się cieszę! 🐸Udaje się, blog nie stracił na mojej aktywności mimo malutkiej pełzającej Księżniczki w domu, dwóch kotów i upałów 😋 Są sezonowe owoce, jest kruszonka i cała blacha gorącego drożdżowego placka – czy coś jeszcze mówić??😊 Nie jest nowością, że pierwsze porcje w naszym domu (u mnie od zawsze:) z lekkim poparzeniem języka, ale! poszły gorące, wprost po wyjęciu z piekarnika. Warto było czekać…. Zapraszam na domowy, wspaniały, sprawdzony przepis na placka drożdżowego z porzeczkami i kruszonką, bomba!:)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej + 2,5 łyżki
  • 80 g świeżych drożdży
  • 80 g masła
  • niecała szklanka ciepłego mleka
  • pół szklanki cukru + 2 łyżki
  • 500 g porzeczek, u mnie jasne i czerwone, pół na pół
  • 2 żółtka
  • dodatkowo masło do wysmarowania blaszki o wymiarach: 37 x 28 cm.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła
  • 90 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i studzimy.

Porzeczki myjemy i pozbawiamy kolejno łodyżek – to zadanie miało nauczyć mnie cierpliwości, nic z tego😁

Drożdże kruszymy w dużej misce, dodajemy ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i 2,5 łyżki mąki, mieszamy lekko trzepaczką by nie było grudek, odstawiamy do wyrośnięcia.

Jest tak ciepło, że piana drożdżowa prawie wylała się z miski, a miska gigant😁 no pięknie wszystko wyrosło!

Dodajemy w takim razie do masy drożdżowej pozostałe składniki i ugniatamy ok. 10 minut do ładnego i odchodzącego od ręki ciasta.

Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C.

Robimy kruszonkę, czyli ugniatamy szybko wszystkie składniki aż powstaną grudki.

Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy kruszonką. Ja jeszcze na wierzch posypałam nieco porzeczek, po upieczeniu były czarne😁 niech Was to nie zdziwi, spiekły się.

Pieczemy niecałą godzinę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.

Gotowe ciasto możemy posypać dodatkowo przesianym cukrem pudrem.

Jest teraz u nas bajkowo, bo takie ciasto rozpływające się w ustach jest naprawdę magiczne!😗

SMACZNEGO! 🙂 to dla Was😗

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, W-wa 98, “Owocowe ciasta i desery” B. Lasota, R. Sławińska.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *