Placek z gruszkami, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, wilgotny, w dodatku bez użycia miksera. Ciasto można podać oprószone cukrem pudrem, polane jogurtem, ciepłą konfiturą morelową lub truskawkową bądź creme fraiche. Placek, do którego w sezonie wrzucicie świeże truskawki, śliwki, morele, maliny czy borówki, owoce z puszki, te mrożone lub całorocznie wszelakie odmiany jabłek.
SKŁADNIKI:
- 75 g mąki pszennej
- 1 łyżka soku jabłkowego lub gruszkowego
- 60 g drobnego cukru
- 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 4 gruszki
- 2 jajka roztrzepane
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, boki smaruję masłem.
W misce mieszam rózgą kuchenną roztrzepane jajka z wystudzonym masłem, dodaję sok jabłkowy i sok z cytryny. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do mokrych składników, dodaję cukier, mieszam krótko do połączenia składników.
Umyte gruszki obieram i kroję w niezbyt dużą kostkę. Dodaję do ciasta.
Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam tortownicę z ciastem na środkową półkę piekarnika i piekę 30-45 minut. Wystudzone gotowe posypuję cukrem pudrem i polewam delikatnie jogurtem.
Smacznego 🙂
Inspiracja Moje Wypieki, z moimi zmianami w składnikach i sposobie przygotowania.
Jaki fajny i prosty przepis! Dziś zrobię dla gości:)))
Ooo polecam i czekam na info jak poszło w kuchni! 😋😊
Przepis cudny i prosty! Ciasto zachwyciło mnie i gości. Jest wilgotne z jogurtem podane świetne! Będę powtarzać. Dziękuję za przepis:)
Pozdrawiam
Kinga
Bardzo się cieszę, smacznego:)
Pozdrawiam!