Placki z dodatkiem sosu meksykańskiego, które podasz jako ciepłe śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad. Są banalne w przygotowaniu, a zrobisz je przez cały rok, z rozmaitymi dodatkami. Możesz śmiało dodać do nich posiekaną cebulkę lub pora, szynkę, kiełbasę i/lub świeże warzywa takie jak: paprykę, cukinię, pieczarki, pomidorki.. Podasz je z sosem pomidorowym, ketchupem, sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem naturalnym z dodatkiem koperku, kolendry lub natki. Są idealne zapiekane z parmezanem lub mozzarellą. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki meksykańskie.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub białego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 6 czubatych łyżek sosu meksykańskiego, spaghetti lub bolońskiego
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W większej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki.
Dodaję trzy jajka oraz wlewam szklankę (o pojemności 250 ml) mleka.
Mieszam dokładnie składniki rózgą kuchenną. Do gładkiej masy dodaję 6 czubatych łyżek sosu meksykańskiego i mieszam do połączenia.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki partiami na złoto z obu stron.
Odsączam je na ręczniku papierowym.
Placki meksykańskie podaję z sosem pomidorowym, czosnkowym lub zwyczajnie z ketchupem. Możesz je posypać tartym serem i zapiec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół.
Smacznego.
Nigdy nie robiłam takich placków, ale na zdjęciu wyglądały bardzo dobrze, więc postanowiłam je zrobić. Wyszły przepyszne. Dzięki za przepis. Fajnie zrobić i spróbować czegoś nowego.
Dziękuję, smacznego 🙂
Super przepis! Kolejny świetny pomysł na ciepłe śniadanie.
Dziękuję za inspiracje Pani Aniu!
🙂👍
Zanotowałam przepis;) Powinny się w moim domu sprawdzić, a czy tak będzie to się jutro okaże:D