Placki z cukinii

Placki z cukinii z kukurydzą z chrupiącymi brzegami. Placki z cukinii są proste i szybkie do przygotowania. Smakują obłędnie podane z jogurtem naturalnym, serkiem wiejskim, kawałkami łososia, sosem czosnkowym lub pomidorowym. Placki z cukinii to super pomysł na ciepłe śniadanie, obiad wege lub podwieczorek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki z cukinii.

Placki z cukinii


SKŁADNIKI:

  • 2 duże cukinie
  • 150 g kukurydzy z puszki – można pominąć
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj cukinię.

Placki z cukinii zacznij od umycia cukinii. Odkrój oba końce, a cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2. Obierz i posiekaj cebulę z czosnkiem.

Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj. Czosnek można przepuścić przez praskę.

Krok 3. Połącz wszystkie składniki.

Wszystkie składniki na placki wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem.

  • 2 duże starte na tarce cukinie
  • 150 g kukurydzy z puszki – można pominąć
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przepuszczone przez praskę
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 całe jajka

Porada. Do placuszków możesz dodać dwie łyżki posiekanego koperku lub natki.

Krok 4. Smaż placki.

Na patelni rozgrzej olej.

Placuszki smaż partiami na złoto, z obu stron. Odsączaj na papierowym ręczniku.

Placki z cukinii podawaj z jogurtem (lub same) udekorowane świeżym koperkiem/natką/bazylią.


Smacznego

Kuchnia Ani

2 odpowiedzi na “Placki z cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *