Placki z cukinii z kukurydzą z chrupiącymi brzegami. Placki z cukinii są proste i szybkie do przygotowania. Smakują obłędnie podane z jogurtem naturalnym, serkiem wiejskim, kawałkami łososia, sosem czosnkowym lub pomidorowym. Placki z cukinii to super pomysł na ciepłe śniadanie, obiad wege lub podwieczorek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki z cukinii.
Placki z cukinii
SKŁADNIKI:
- 2 duże cukinie
- 150 g kukurydzy z puszki – można pominąć
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 110 g mąki pszennej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1. Przygotuj cukinię.
Placki z cukinii zacznij od umycia cukinii. Odkrój oba końce, a cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2. Obierz i posiekaj cebulę z czosnkiem.
Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj. Czosnek można przepuścić przez praskę.
Krok 3. Połącz wszystkie składniki.
Wszystkie składniki na placki wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
- 2 duże starte na tarce cukinie
- 150 g kukurydzy z puszki – można pominąć
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przepuszczone przez praskę
- 110 g mąki pszennej
- 2 całe jajka
Porada. Do placuszków możesz dodać dwie łyżki posiekanego koperku lub natki.
Krok 4. Smaż placki.
Na patelni rozgrzej olej.
Placuszki smaż partiami na złoto, z obu stron. Odsączaj na papierowym ręczniku.
Placki z cukinii podawaj z jogurtem (lub same) udekorowane świeżym koperkiem/natką/bazylią.
Smacznego
Kuchnia Ani
Cudowny przepis :)!
Dziękuję 🙂