Placki z jabłkami to idealny pomysł na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Możesz podać je posypane cukrem pudrem, z dodatkiem konfitury owocowej lub ulubionym miodem. Smakują także na zimno. Przygotujesz je również z innymi owocami, jak np. z gruszkami, morelami, brzoskwiniami (nawet z puszki) oraz owocami sezonowymi, np. truskawkami, malinami, jagodami.. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na placki z jabłkami i bananami.
SKŁADNIKI:
- 500 ml mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 banany
- 1 duże jabłko
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsyp suche składniki, dodaj mokre, wymieszaj do połączenia.
Jabłko i banany obierz. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, banany rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta. Jabłka możesz drobno posiekać zamiast ścierać na tarce.
Wymieszaj wszystkie składniki. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż na rozgrzanym oleju na złoto, z obu stron. Olej możesz zastąpić masłem klarowanym.
Usmażone placuszki odsączaj na papierowym ręczniku.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Robiłam, pyszne i puszyste. Mega prosty i dobry przepis 🙂 polecam!
Miło mi 🙂👍
Pycha!
Dziękuję 🙂