Placki z jabłkami

Placki z jabłkami to idealny pomysł na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Możesz podać je posypane cukrem pudrem, z dodatkiem konfitury owocowej lub ulubionym miodem. Smakują także na zimno. Przygotujesz je również z innymi owocami, jak np. z gruszkami, morelami, brzoskwiniami (nawet z puszki) oraz owocami sezonowymi, np. truskawkami, malinami, jagodami.. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na placki z jabłkami i bananami.

SKŁADNIKI:

  • 500 ml mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 1 duże jabłko
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsyp suche składniki, dodaj mokre, wymieszaj do połączenia.

Jabłko i banany obierz. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, banany rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta. Jabłka możesz drobno posiekać zamiast ścierać na tarce.

Wymieszaj wszystkie składniki. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż na rozgrzanym oleju na złoto, z obu stron. Olej możesz zastąpić masłem klarowanym.

Usmażone placuszki odsączaj na papierowym ręczniku.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Placki z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *