Placki z serka homogenizowanego

Pyszne, puszyste i niezwykle szybkie do przygotowania placki z serkiem homogenizowanym czekoladowym. Placki przygotujesz w chwilę na ciepłe i słodkie śniadanie. Mięciutkie placki możesz usmażyć z dodatkiem różnych owoców, np. borówek, truskawek, malin, jagód, bananów. Smakują na ciepło i zimno. Podawaj je posypane cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki czekoladowe z serków homogenizowanych.


Placki z serka homogenizowanego


SKŁADNIKI:

  • 400 g serka homogenizowanego czekoladowego – 2 opakowania po 200 g
  • 2 średnie jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Uwagi do przepisu:

Placki przygotowałam z dwóch opakowań serka homogenizowanego czekoladowego Rolmlecz. Mogą to być zarówno serki waniliowe Rolmlecz lub Danio.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypuję pełną szklankę mąki pszennej oraz delikatnie czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie wbijam dwa całe jajka, dodaję 400 g serków homogenizowanych.

Całość mieszam krótko do połączenia składników. Robię to przy użyciu rózgi kuchennej.

Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy lub niewielką ilość masła klarowanego.

Placki smażę partiami z obu stron.

Gotowe odsączam na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Podaję z owocami.


Smacznego

Kuchnia Ani

2 odpowiedzi na “Placki z serka homogenizowanego”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *