Wege fit 😉 Mix świeżych warzyw połączone ziołami i przesmażone na maśle z dodatkiem pomidorów. Wszystko w jednym dużym garze. Delikatne, smaczne i zdrowe danie, którym można zajadać się przez kilka (letnich jak najbardziej) dni dostarczając organizmowi wiele cennych składników odżywczych, witamin i energii!
Smacznego zdrowego:)
Składniki:
- 3 kolorowe papryki: czerwona, żółta, zielona
- 3 średnie marchewki
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- 3 czerwone cebule
- 8 pieczarek
- 1 cukinia
- garść zielonego (użyłam mrożonego) groszku
- 1 papryczka chili z pestkami
- puszka pomidorów
- 2,5 szklanki wody
- przyprawy: lubczyk, oregano, cząber, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, curry, papryka słodka
- łyżka masła
Przygotowanie:
- masło rozpuszczam w dużym garnku,
- myję wszystkie warzywa, kroję w kostkę: papryki, pomidory, czosnek, ziemniaki, cebule, pieczarki i cukinię,
- kroję w talarki papryczkę chili i marchewkę,
- wszystko wkładam do garnka z masłem, najpierw 2 pomidory, czosnek i cebulę, gdy będą miękkie i szkliste, dodaję resztę warzyw, przykrywam, duszę kilka minut, po tym czasie dodaję wodę i przyprawiam, duszę do miękkości warzyw,
- gdy są miękkie dodaję pomidory z puszki, mieszam, chwilę jeszcze duszę, ewentualnie doprawiam do smaku.
Można podawać z bagietką, chrupiącymi tostami, z tartym serem i natką pietruszki lub rukolą, albo bez dodatków.
Smakuje także z ryżem, makaronem lub ulubioną dowolną kaszą. Na zdrowie!
Wspaniale smaczne domowe danie!😉
Pycha zdrowe!🍆🍅🍀🍐🍄😊