Pudding czekoladowy z chia

Pudding czekoladowy z chia, czyli zdrowy deser lub pomysł na drugie śniadanie. Pudding czekoladowy z chia można przygotować z kakao lub roztopioną czekoladą. Domowy pudding jest prosty, super smaczny i ciekawie się prezentuje. Podasz go jako zdrowe śniadanie (w domu i w pracy), pyszny deser lub przekąskę w ciągu dnia. Nasiona chia to naturalne źródło białka. Zawierają wysoką zawartość błonnika, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, fosforu, a także wysoką zawartość kwasów Omega-3, tłuszczów wielonasyconych i tłuszczów nienasyconych. Do tego pudding chia przygotujesz tylko z czterech składników. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pudding czekoladowy z chia.

Pudding czekoladowy z chia


SKŁADNIKI:

  • 500 ml mleka
  • 5 czubatych łyżek nasion chia
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • czubata łyżka kakao

Dodatkowo: owoce do podania, np. truskawki, maliny, borówki, mango, morele, wiśnie, pokruszone herbatniki, listki mięty.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Podgrzej mleko.

Odmierz 500 ml mleka, wsyp trzy pełne łyżki cukru waniliowego (białego / trzcinowego), lekko podgrzej w garnku. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w mleku.

Do ciepłego mleka wsyp dużą łyżkę dobrego kakao (bez cukru).

Porada. Możesz dodać więcej lub mniej cukru, do smaku.
Porada. Aby przygotować pudding chia możesz wykorzystać również zimne mleko, bez podgrzewania. Wtedy pudding przetrzymaj dłużej w lodówce do napęcznienia.

Krok 2. Dodaj nasiona chia.

Ciepłe mleko odstaw z palnika, wsyp pięć pełnych łyżek nasion chia, mieszaj energicznie i dokładnie, tak by nie powstały grudki.

Pudding odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (pod przykryciem). Przez pierwszą godzinę zamieszaj dwa – trzy razy.

Krok 3. Dodaj dodatki i podawaj.

Pudding po wyjęciu z lodówki ponownie zamieszaj. Rozlej do szklanek, udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty. Można posypać pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.


Smacznego.

2 odpowiedzi na “Pudding czekoladowy z chia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *