Pulpety w sosie koperkowym to idealna propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Przygotujesz je z łatwo dostępnych składników, z dodatkiem różnych warzyw. Pulpety w sosie koperkowym z dodatkiem marchewki i cukinii to pyszny, prosty obiad, także dla dzieci. Pulpety smakują z ziemniakami i surówką, np. z marchewki i selera lub z kapusty pekińskiej. Pulpety przygotujesz także z mięsa drobiowego lub wyłącznie wołowego, wieprzowego. U mnie połączenie mięsa wieprzowego z wołowym .
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 średnie jajko
- 1 litr bulionu
- 2 marchewki – 270 g
- 1/2 cukinii – 145 g
- kawałek pora – 65 g
- po płaskiej łyżeczce: soli, pieprzu, słodkiej papryki i majeranku
- 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich
- większa szczypta ostrej papryki
- 150 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 małego pęczka koperku
- łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę namaczam w wodzie, mleku lub bulionie, tak by przykryły całkowicie bułkę. Odstawiam na kilka minut na bok.
W misce łączę ze sobą mięso mielone, jajko, bardzo dokładnie odciśniętą bułkę oraz wszystkie przyprawy. Jeśli podajesz pulpety dzieciom możesz całkowicie zrezygnować z dodatku ostrej papryki. Masę wyrabiam dokładnie dłońmi kilka minut.
Marchewkę obieram, odkrawam końce i siekam w drobne talarki. Cukinię i pora kroję w drobną kostkę.
W garnku o pojemności 2,5-3 litry podgrzewam łyżeczkę masła, uważając by się nie przypaliło. W ostateczności możesz użyć masła klarowanego lub delikatnego oleju do smażenia.
Podsmażam na nim posiekanego drobno pora, gdy się zeszkli dodaję marchew. Smażę tak kilka minut często mieszając, wlewam 1 litr bulionu. Gotuję na średnim ogniu przez 5 minut. Pod koniec zwiększam palnik i zagotowuję.
Przygotowuję pulpety. Z mięsnej masy odrywam kawałki wielkości większego orzecha włoskiego i formuję zgrabne kulki. Moje pulpety ważyły między 47 a 50 g. Wyszło ich łącznie 14 sztuk. Wrzucam je gotujący się bulion i zmniejszam palnik na średni. Gotuję tak pulpety 20-30 minut. Nie kręcę ich, jedynie od czasu do czasu potrząsam garnkiem.
Pod koniec gotowania wrzucam posiekaną cukinię.
Gdy pulpety się gotują w sosie z cukinią i marchewką przygotowuję sos.
Śmietankę wyjmuję na 30 minut przed użyciem z lodówki. Odmierzam potrzebną ilość.
Do miski wlewam 3 chochle (łyżką wazową do zupy) gorącego bulionu, dodaję śmietankę oraz 2 (lekko płaskie) łyżki mąki. Mieszam energicznie rózgą kuchenną do połączenia.
Następnie ostrożnie wlewam do bulionu z pulpetami. Gotuję na małym ogniu, mieszając. Sos zgęstnieje, uważam by się nie przypalił.
Pod koniec wrzucam posiekany drobno koperek.
Smacznego.
Pyszne wyszły. Dziękuję za przepis.
Aneta
Miło mi 😉
Pulpety pierwsza klasa!
😊👍