Ryba w pomidorach i warzywach, pachnąca przyprawami, w tym aromatycznym kardamonem i chrzanem. Nie da się przejść obojętnie! Takie danie podaję z makaronem lub pieczywem, najczęściej pada na świeżą i chrupiącą bagietkę. No cóż.. jest pysznie! Ryba w pomidorach smakuje także na zimno podana na kromce pieczywa lub bez dodatków, tak po prostu znika łyżką 😉
Zawsze, w zależności od potrzeb możecie modyfikować proporcje, dodać więcej cebul niż marchewki, mniej passaty, inną rybę, więcej przypraw.
Dziś u mnie ryba w pomidorach, delikatna a zarazem wyczuwalna w smaku. Danie idealne nie tylko w niedzielne popołudnie.
Składniki:
- filety rybne z dorsza +/- 1 kg
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 duże cebule
- słoik 360 g koncentratu pomidorowego
- szklanka passaty
- łyżeczka chrzanu
- szklanka bulionu warzywnego lub wody
- szczypta mielonego ziela angielskiego oraz kardamonu
- 3 liście laurowe, sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
- panierka do ryby: bułka tarta/mąka + jaja
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa obieram, cebulę drobniutko siekam, można użyć blendera. Resztę warzyw trę na tarce o dużych oczkach.
Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże kawałki. Obtaczam kawałki ryby w jajku i bułce tartej (lub mące), smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
Warzywa przesmażam na oleju, lekko duszę, dodaję liście laurowe, doprawiam i dodaję koncentrat, passatę i bulion/wodę. Mieszam, duszę, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Do pomidorów i warzyw na patelni dodaję kawałki usmażonej ryby. Chwilę razem duszę, lekko mieszam, przekładam na półmisek, podaję.
Uwielbiam obiad z rybą w tygodniu. Na ciepło zrobię, a i do pracy na kanapkę tak jak radzisz będzie ok:-)