Sałatka z buraków, ciecierzycy i jajek

Zdrowie i lekkość na talerzu, na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia. Kiedy zrobię taką sałatkę po prostu sięgam do niej kiedy mam ochotę i podjadam beztrosko.

Sałatka jest pyszna i lekka. Z jednego z moich ulubionych warzyw – buraków podana na sałatach w towarzystwie jajek, ciecierzycy i fety. Rozpusta! Wszystko doprawione pieprzem, sokiem z cytryny i olejem lnianym. Olej lniany jest świetny. Odkąd go kupiłam (razem z olejem kokosowym) nie mogę oderwać od nich oczu..i kombinuję z nimi w kuchni co się da. Olej lniany świetnie dopełnia wszelkie sałatki śledziowe.

Ostatnio mam kulinarną fazę na buraki. Jadamy tarte do obiadu, pieczone, gotowane jako dodatek do sałatek. I dobrze, bo to samo zdrowie – dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Zapobiegają anemii, wspomagają leczenie białaczki. Zawierają cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy, pomagają unormować poziom cholesterolu, jest także polecany dla ciśnieniowców. (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html)

Poczytajcie o właściwościach buraków, naprawdę warto je jeść – jak każde inne warzywo, to skarbnice zdrowia! Do tego na rynku, szczególnie latem mamy kosze warzyw dosłownie „do wyboru, do koloru„, na co czekać. Czytajcie, kupujcie i smakujcie.

W sezonie grillowym warzywa smakują świetnie na grillu, lekko przyrumienione. Lekkie i bardzo smaczne dania o każdej porze dnia, a ile energii! Polecam!

Składniki mojej sałatki są na dwie porcje, akurat na lekkie i zdrowe szybkie śniadanie bądź przekąskę w ciągu dnia. W zależności od potrzeb modyfikujcie ilość składników, doprawiajcie po swojemu.

Składniki:

  • 1 ugotowany i obrany duży burak
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki cieciorki z puszki
  • po 2 łyżki fety na sałatkę
  • dwie spore garście mixu sałat (po jednej na porcję)
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny
  • olej lniany

Przygotowanie:

  • Na talerzu / misce układam mix sałat. Buraka kroję w słupki, jajka na ćwiartki, układam na sałacie. Dodaję fetę i cieciorkę, przyprawiam pieprzem, sokiem z cytryny i polewam olejem lnianym do smaku, nie za dużo.

Gotowe! Smacznego zdrowego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *