Sałatka z mozzarellą, oliwkami i winegretem

Po świętach wręcz zdrowy rozsądek podpowiada mi przygotować lekką sałatkę do śniadania. Prostota, szybkość, domowy winegret, jak dla mnie najlepszy dodatek do kanapek czy grzanek po jarzynowej, pieczeniach wszelakich z chrzanem i śledziach.

Sałatka z mozzarellą, oliwkami, tartą marchwią i domowym winegretem

Na taką sałatkę zawsze znajdą się chętni. A ilu smakoszy tyle wersji! Powstają u mnie podobne sałatki z wszelakimi serami: fetą, parmezanem czy pleśniowymi, warzywami, np. ogórkiem, cukinią, grillowanymi bakłażanami, paprykami czy pomidorem, kaparami, kolorowymi oliwkami, nawet marynowanymi warzywami, patisonami. Dodaję suszone owoce, prażone migdały lub orzechy, do tego rozmaite dressingi. No masa pomysłów i smaków! Ilu kucharzy tyle podań:) Dziś sałatka z mozzarellą, suszonymi pomidorami, oliwkami i domowym prostym winegretem. Taka klasyczna a życie zdecydowanie umiliła. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 100 g różnych sałat, u mnie mix
  • 70 g pokrojonej w kostkę mozzarelli
  • 60 g marchewki (połowa średniej)
  • 50 g czarnych oliwek
  • 70 g suszonych pomidorów w oleju posiekanych

WINEGRET:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • opcjonalnie: posiekana szalotka
  • sól i pieprz kolorowy

PRZYGOTOWANIE:

Na półmisku rozkładam sałaty. Układam na nie posiekaną w kostkę mozzarellę, oliwki oraz suszone pomidory. Marchew obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, posypuję sałatkę.

W szklance łącze składniki winegretu plus jeśli dodaję drobno posiekaną szalotkę. Polewam nim sałatkę, mieszam, odstawiam do przegryzienia i podaję. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *