W piątek 13-ego postanowiłam przygotować Mężowi kolorowe, zdrowe i smaczne śniadanie. Dlatego, że jest to jeden z moich ulubionych dni – tak tak, mimo przesądom, i tym podobnym rzeczom (ale to nie jedyny powód, żeby nie było;)
Zawsze tego dnia spotyka mnie coś miłego. Jak na razie wstałam raniutko i ze słowiczą zgrabnością krzątam się w kuchni. To już coś;)
Lecz niezależnie od tego jaki wita nas dziś dzień warto przygotować sobie kilka razy w tygodniu takie kolorowe pyszności, są nie tylko zdrowe, ale także jako dodatek do pełnoziarnistego pieczywa i innych warzyw są świetnym pomysłem na przekąskę w ciągu dnia czy na śniadanie.
Miłego i smacznego dnia Wam życzę!:-)
Składniki:
- 1 opakowanie mixu sałat 150 g, w którym są: sałata strzępiasta, roszponka, czerwone radicchio (użyłam Fantasia Dell’orto – Mioorto, kupiłam w Tesco)
- 7 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 zielony nieduży ogórek pokrojony w skośne plasterki
- 1 mała żółta papryka pokrojona w cienkie paseczki
Składniki na dressing:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżka musztardy (opcjonalnie)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki:
W misce układamy sałatę, dodajemy pomidorki, ogórki i paprykę.
W miseczce mieszamy trzepaczką kuchenną sok z cytryny z musztardą, gdy się połączą mieszamy delikatnie z oliwą, przyprawiamy, polewamy naszą sałatkę.
Smacznego 🙂